Prezentacije

Objavljeno: nedjelja, 12 Avgust 2018

Tokom konferencije možete prisustvovati na tri različite prezentacije.  

Subota, 6. oktobra, 9:45 – 11:00, predavanje na temu

Prilika za posttraumatski rast

Učinak traumatičnih iskustava na ljudsku konstituciju i zdravlje; Pripovijedanje u pedagogiji hitnih slučajeva za djecu i mlade, s fokusom na nošenje s traumom.

Posljednjih godina, trauma izazvana duga3ratom i migracijama zaokupila je mnoge terapeute, psihologe, umjetničke terapeute i pedagoge. Potaknula ih je da poduzmu korake kako bi se ljudi, kojima treba pomoć pomaknuli od posttraumatskog stresa prema posttraumatskom rastu. Pripovijedanje donosi niz mogućnosti, te pomaže u intenzivnom radu i dijeljenju iskustava s ljudima kojima je potrebna pomoć. 

Zahvaljujući estetsko-umjetničkom duga4pristupu, pripovijedanje ima integrativni potencijal, a zbog ljekovite i interkulturne prirode priča, može otvoriti srca i olakšati nepatvoreni dijalog. Doktor Straube i Micaela Sauber se, uz mnoge druge aktivnosti, bave i međunarodnim projektima Prijatelja waldorfske pedagogije, u sektoru za pedagogiju hitnih slučajeva.

Vode Micaela Sauber i Martin Straube
Micaela-2Micaela Sauber
rođena je 1945., posljednjih dana Drugog svjetskog rata. Micaela je profesionalna pripovjedačica od 1990-tih, nakon što se bavila teološkim studijima, kurativnim obrazovanjem i novinarstvom. Započela je mrežu pripovjedača Tellers without Borders (internacionalnu) i Erzähler ohne Grenzen (na njemačkom govornom području), koju vodi do danas, a ujedno je voditeljica njemačkog udruženja Erzähler ohne Grenzen e.V. Neka od njezinih ključnih iskustava kao pripovjedačice i učiteljice pripovijedanja proživljena su u Bosni i Hercegovini tokom i nakon rata, u Dubrovniku (Hrvatskoj) nakon opsade, u području Gaze (Palestina) i Zapadne obale, u Sjevernom Iraku i Libanonu. Posljednje tri godine s doktorima i terapeutima u Njemačkoj uči o traumi, otkud dolazi i kako se liječi, što povezuje sa svojim pripovjedačkim vještinama. Kao pripovjedačica, Micaela putuje s pedagozima za hitne slučajeve u države gdje postoje krizna stanja, održavajući radionice o pripovijedanju. Prijatelji waldorfskog obrazovanja (Friends of Waldorf Education), koji od 2006. razvijaju učinkovite misije u hitnoj i traumatološkoj pedagogiji širom svijeta, njezini su glavni saradnici. S Brittom Wilmsmeier vodi kurs za pripovjedače koji žele raditi s izbjeglicama, pod nazivom „Pripovijedanje ovdje i sada“.

BILD-MartinMartin Straube doktor je antropozofske škole (GAÄD), predavač i konsultant na temu medicine, pedagogije i umjetnosti. Nudi obuku za farmaceute, doktore, homeopate, babice te radi za kompanije, škole, dječje vrtiće i institucije za trening. Nedavno je osnovao International Institute for Emergency and Trauma GmbH (Međunarodni institut za hitne i traumatološke slučajeve). Prethodno iskustvo: školski doktor za waldorfske škole u oblasti Ruhr; predavač na fakultetu Ita Wegman, Wuppertal; predavač na Homeopatskom institutu, Witten. Trenutno radi u Hamburgu gdje je održao oko 200 predavanja na temu medicine, pedagogije i umjetnosti. Posljednjih godina sa svojom suprugom putuje u konfliktna i krizna područja širom svijeta, kako bi radili s traumatiziranom djecom. 

Subota, 6. oktobra, 15:00 – 15:45, predstavljanje knjige

Medo Humbert voli drijemati

Alexander Mackenzie je napisaoBILD-HUmbert-bear i ilustrirao priču za djecu u hospicijima. „Knjiga je posvećena svim hospicijima za djecu koji pružaju ljubazno i sigurno mjesto djeci koja se približavaju kraju svojih kratkih života. Napisana je kako bi odala priznanje beskrajnoj ljubavi roditelja i porodice, kao i iznimnoj skrbi koju pruža čitavo osoblje i svi profesionalci koji u četiri zida hospicija svakome nude podršku, ljubaznost i dobrodušnost. Osobito je namijenjena djeci iz hospicija, koji unose toliko boje, spokoja i blistave povezanosti svima koje sretnu na svom putovanju.“
BILD-AlexanderAutor i predavač Alexander Mackenzie: Pripovjedač je i magistar likovne umjetnosti. Oblasti stručnosti uključuju spontano pripovijedanje – biografsko pripovijedanje – poslovno pripovijedanje – terapijsko / ljekovito pripovijedanje.
Iskustvo / Obrazovanje: Diplomirani pedagog (1991) Kvalifikacija za učitelja waldorfske pedagogije – Osnivač Unicorn School of Storytelling for adults (Škola pripovijedanja za odrasle Jednorog, 1992-1995) – ravnatelj ogranka Spontaneous storytelling (Spontano pripovijedanje) u ime državnog Society for Storytelling (Društva za pripovijedanje, 1993 -1995) – Saradnik pri fakultetu Winston Churchill na istraživanju savremenog značaja domorodačkog pripovijedanja – Profesor pripovijedanja na fakultetu Ruskin Mill (1991-2008) – pripovijedanje u okviru Savjetodavnih usluga i upravljanja promjenama – Pripovjedni savjetnik na postdiplomskom studiju Cranfield Post Graduate Business. Alexander živi u Edinburghu sa suprugom Kristinom i najmlađim sinom Finbarom.

Nedjelja, 6. oktobra, 10:15 – 11:15, predstavljanje

Poučne priče iz orijentalne tradicije sufija

Poučne priče postoje u svim tradicijama – vedanti, budizmu, zenu, među hasidima, u kršćanstvu – ali osobito u tradiciji sufija, kod kojih su veliki dijelovi obrazovnog materijala očuvani te se i dalje koriste. Više su od običnog poučavanja ili pučke mudrosti te puno profinjeniji instrumenti nego što mnogi to i pomišljaju. Dorothee i Ifor nadaju se da će njihovo kratko predavanje donijeti dašak te kvalitete.

Vode:
BILD-DorotheeDorothee Greve, koju bajke zanimaju otkad pamti. Kako je tokom ranog djetinjstva živjela u Nigeriji, na Tajlandu i u SAD-u, čula je, vidjela i osjetila puno toga. To je potaklo njezinu želju da shvati šta je ono što nadilazi vidljivo i strogo materijalno. Kad je prije 17 godina otkrila književnost sufija i priče derviša, počela je svjesno tražiti razumijevanje suptilnijih i finijih energija koje rade za nas i na nama. Aktivno pripovijedanje smatra bitnim alatom pri toj potrazi. Članica je (međunarodne) radne skupine Tellers without Borders.

BILD-IforIfor Rhys je odrastao na liticama Cornwalla gdje je razvio prirodan interes za magično kao i potencijal magičnog preobražavanja. Priče sufija i derviša počele su ga zanimati s oko 18 godina, nakon što se upoznao s djelima Idries Shaha. Otada se bavi istima, a osobito traga za pričama koje nam otvaraju puteve boljem razumijevanju, koje potiču naš potencijal te razvijaju percepciju i razumijevanje. Član je (međunarodne) radne skupine Tellers without Borders.